Is na-isoleren wel zo verstandig?
Na-isoleren is zeker verstandig, maar in een enkel geval dien je toch op te letten
Soorten isolatie
Tegenwoordig bestaat de keuze om te isoleren uit verschillende materialen zoals platen en dekens, die ideaal zijn voor het isoleren van wanden, vloeren en daken.
Voor het na-isoleren zijn er isolatieparels, vlokken en schuimen die toegepast kunnen worden spouwmuren, in kruipruimtes en andere moeilijk bereikbare plekken.
Ook zijn er folies die de warmte reflecteren en kunnen in zowel de nieuwbouw als renovatie worden toegepast in met name de kruipruimten en achter radiatoren.
Slaat er geen vocht door?
Bij na-isoleren dien je er wel degelijk rekening mee te houden dat er vocht kan doorslaan. Een grondige inspectie van de spouw op diverse plaatsen is essentieel om deze risico's te identificeren. Dit dient het isolatiebedrijf bij de offerte, maar zeker vooraf aan de werkzaamheden te doen.
In nieuwbouwprojecten kan er bijvoorbeeld valspecie in de spouw zijn gevallen, wat kan leiden tot vocht-problemen. Soms kunnen de spouwankers doorgeroest zijn, dit is weer kostenverhogend om de gevel weer sterk en stevig te maken.
Wat is het voordeel bij het na-isoleren van de spouw?
Bij het na-isoleren van de spouw met een constant inblaaspatroon kun je ervan uitgaan dat de berekende Rc-waarde wordt behaald, mits de spouw breed genoeg is. Het is belangrijk om de binnenzijde van de spouw goed te kennen. Parels en schuimen verdelen zich normaliter beter dan vlokken in de spouw, zeker als er meer speciebaarden en er scherpe hoeken in de spouw bevinden. Het wil niet zeggen dat vlokken een slechter resultaat geven, dat is juist afhankelijk van het vulpatroon en de kennis van het isolatiebedrijf.
Een bestaande reeds geïsoleerde spouw na-isoleren
Het is echter essentieel om altijd voorafgaand aan het bijvullen van de spouw grondig onderzoek te doen naar de huidige staat van de isolatie, als deze aanwezig is. In het slechtste geval kan het nodig zijn om de spouw leeg te laten zuigen, zodat je weer een goede basis hebt om de isolatie te verbeteren.
Meestal worden tegenwoordig schuimen gebruikt om dit soort spouwen na te isoleren. Hou bij de offerte in de gaten dat als de spouw 7 cm is er geen isolatieschuim van 7 cm dikte in wordt gespoten, eerder 3cm tot 5 cm.
Na-isoleren zorgt ervoor dat je pand zo optimaal mogelijk geïsoleerd wordt, wat niet alleen het comfort verhoogt maar ook kan bijdragen aan lagere energiekosten.
Geen spouw en geen kruipruimte?
Geen spouwmuren?
Als je geen spouwmuren in het pand hebt, dan zijn er twee mogelijkheden voor isolatie, de buitenzijde of de binnenzijde isoleren.
Bij het isoleren aan de buitenzijde dien je er rekening mee te houden dat dit bijna niet mogelijk is als je over de erfgrens gaat met de geïsoleerde buitenmuur of als je pand een monument is.
De binnenzijde isoleren is eveneens een optie die je kunt overwegen. Hier kan het bezwaar zijn, dat de ruimte binnen kleiner wordt en dat je met de afwerkingen van de vloeren, wanden, plafond en gordijnen meer aanpassingen hebt. Houd er echter rekening mee dat je extra ventilatie moet inbouwen om vochtproblemen te voorkomen. Het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen zorgt ervoor dat het vocht via de constructie kan verdwijnen.
Beide methoden kunnen een effectieve manier zijn om je pand te verbeteren en energieverliezen te minimaliseren.
Geen kruipruimte?
Heb je geen kruipruimte? Dan kun je kiezen tussen niets doen of de bestaande vloer eruit halen en een geïsoleerde vloer aanbrengen. Het kan zelfs zijn, dat een houten vloer in het zand ligt. Haal deze er zeker uit. Je merkt dat je regelmatig overlast hebt door vochtige en/of muffe ruimten. Meestal trekt dat na een tijdje weer weg, maar herhaalt zich iedere keer weer.
Als de kruipruimte voldoende diep is, dan kunnen folies en schuimen op waterbasis helpen om de vloer te isoleren. Is de kruipruimte niet diep genoeg, dan komt er graafwerk bij kijken. Als het grondwaterpeil hoog is, dan is een isolerende laag met schelpen op de bodem van de kruipruimte een goede investering om de kruipruimte beter droog te houden.
Vergeet ook niet dat kruipruimten belucht dienen te worden. Zorg voor voldoende ventilatie met roosters en schuin geboorde ventilatiepijpen vanuit de buitengevel naar de kruipruimte toe.
Conflict met het isolatiebedrijf?
Voorkomen is beter dan genezen. Vaak komen onenigheden voort uit niet van tevoren uitgesproken verwachtingen.
In de context van het verbouwen of verbeteren van je pand is het cruciaal om duidelijk te communiceren wat je wensen en eisen zijn. Laat aan het isolatiebedrijf zien wat je wel en niet wilt, zodat er geen misverstanden ontstaan die later tot onenigheid kunnen leiden.
Daarnaast is het verstandig om een spouw te laten onderzoeken en een proefstuk op te zetten van de herstelde voegen op kleur.
Op deze manier krijg je een goed beeld van het eindresultaat voordat de werkzaamheden beginnen.
Een partij die serieus is in hun vak zal zeker hier de tijd voor nemen.
Hulp nodig?
"Verbeter je Pand" kan je ten dienste staan om problemen te helpen oplossen, of het nu gaat om onderhoud, renovatie of het verbeteren van de energie-efficiëntie van je pand.
Met mijn expertise in vastgoedbeheer en duurzame oplossingen kan ik je begeleiden bij het creëren van een betere woon- of werkomgeving.
Ik ka je ook helpen bij het beoordelen van offertes.
Laat mij je helpen om je pand naar een hoger niveau te tillen!